Mens en gezondheid

Zelfzorg is een vaccinatie halen

Het halen van vaccinaties is hot in het nieuws op het moment. Het gaat hierbij natuurlijk over COVID-19 vaccinaties, maar er zijn ook andere vaccinaties die gehaald horen te worden. Eén van deze ziektes is bijvoorbeeld hepatitis A. Wat houdt deze ziekte in? Dat lees je hier!

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke ziekte aan de lever. Het wordt ook wel geelzucht genoemd. Voor kinderen zal het niet veel uitmaken, maar volwassenen kunnen hier aardig ziek van worden. Hepatitis A wordt doorgegeven door contact met uitscheidingsproducten die het virus bevatten. Het bestaat weinig tot niet meer in de westerse wereld, omdat er hygiënisch gehandeld wordt van dag tot dag. Dit is nog niet zo overal op de wereld, waardoor het virus nog wel bestaat. Dat het niet bestaat in het westen, betekent niet dat de mensen hier geen antistoffen er tegen hebben opgebouwd. Het is daarom belangrijk dat iemand een hepatitis A vaccinatie neemt wanneer zij naar niet-westerse landen gaan of daar op reis gaan. De vaccinatie kan nog gehaald worden op de dag van vertrek. Dit is handig voor mensen die op het laatste moment nog een vakantie hebben geboekt of vergeten waren om de vaccinatie te halen. Aanbevolen is wel om dit minimaal twee werken voor vertrek te doen, zodat het lichaam genoeg tijd heeft om antistoffen aan te maken en desnoods uit te zieken.

De hepatitis A vaccinatie bestaat uit twee delen. Er is een prik die iemand voor één jaar beschermd tegen het virus. Wanneer er binnen zes tot twaalf maanden na de eerste prik nog een prik gehaald wordt, is iemand voor ongeveer 30 jaar beschermd. Voor een vakantie is deze tweede prik dus niet nodig. De vaccinatie kost ongeveer €60 per stuk al kan dit variëren per aanbieder.

Symptomen

Hoe ziet hepatitis A eruit? De symptomen van de ziekte treden pas twee tot zeven weken na besmetting op. Iemand zal het dus niet doorhebben wanneer zij besmet raken, maar de omgeving kan wel besmet worden. De meeste symptomen van hepatitis A zijn binnen zes weken weg. Vermoeidheid kan wel langer aanhouden, maar het kan niet chronisch worden. Symptomen van hepatitis A zijn vermoeidheid, pijn in de bovenbuik, misselijkheid en algemene ongemakkelijkheid. Ernstigere klachten kunnen zijn donker gekleurde urine, ontkleurde ontlasting of geelzucht. Hierbij wordt de huid geel gekleurd. Het ziet er wat vreemd uit, maar dat is verder onschuldig.  

Het halen van een vaccinatie is belangrijk om niet alleen jezelf, maar ook de omgeving te beschermen. Dat is pas zelfzorg!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *