suikerziekte
Geen categorie

Welke symptomen kunnen wijzen op diabetes?

Ruim een miljoen Nederlanders heeft deze ziekte: diabetes. De kans dat jij ermee te maken krijgt, is dan ook relatief groot. Bij diabetes – of: suikerziekte – is het lichaam zelf niet in staat om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit komt doordat er geen of te weinig insuline wordt aangemaakt. Vroeger was dit een doodsvonnis. Gelukkig is er vandaag de dag goed mee te leven. Maar welke symptomen horen bij deze aandoening? De specialisten van How Are You Diagnostics noemen ze voor je op.

Gerelateerd: Denk je dat je corona hebt? Doe de corona test.

Twee varianten

In de medische wetenschap bestaan er twee soorten diabetes. Namelijk: type 1 en 2. Dit onderscheid is erg belangrijk. De oorzaak en de ernst van de aandoening is namelijk per type anders. Ook de symptomen en behandeling zijn niet gelijk.

Diabetes Mellitus type 1

Het eerste type van diabetes mellitus wordt ook wel een ‘Insulineafhankelijke Diabetes’ genoemd. Iemand, die voor het eerst met deze aandoening te maken krijgt, ervaart vaak zeer ernstige klachten. De ziekte wordt dan ook vrij vroeg in iemands leven ontdekt. Vaak al in de jeugd, waardoor de aandoening de koosnaam ‘jeugddiabetes’ heeft gekregen. Deze variant is in veel gevallen erfelijk en komt in 10% van de gevallen voor. Patiënten moeten dagelijks insuline bijspuiten. Bij type 1 kunnen de volgende symptomen voorkomen:

Veel dorst;
Veel plassen;
Zonder aanleiding afvallen;
Ziek of beroerd zijn;
Wazig zien.

Diabetes Mellitus type 2

De meeste patiënten (90%) lijden aan een minder ernstige vorm van suikerziekte. Namelijk: type 2. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘ouderdomssuikerziekte’ genoemd. Leeftijd speelt namelijk een belangrijke rol. Evenals de levensstijl. Vaak heeft de patiënt overgewicht, wordt er te weinig bewogen of is er erfelijke aanleg. Omdat de klachten minder ernstig zijn, kunnen patiënten er lange tijd mee rondlopen zonder een dokter te zien. De volgende klachten kunnen echter een belangrijk signaal zijn:

Veel dorst;
Last van de ogen;
Slecht genezende wondjes;
Pijn aan de benen bij het lopen;
Vaak terugkerende infecties;
Vaak een droge mond;
Kortademigheid;
Veel plassen; Vaak moe.

Wat te doen bij symptomen?

Het was je eigenlijk al opgevallen: je moet vaker naar de WC. Je voelt je niet lekker. En ook jouw zicht is wel eens beter geweest. Dan is deze blog helaas een feest van herkenning. Het is dan belangrijk om actie te ondernemen. Ga naar de huisarts of bestel een zelfafnametest. Zo kom je er snel achter of er inderdaad sprake is van suikerziekte.

Dit vind je misschien ook leuk...