Lichaam

Wat doe je bij verminderd gehoor?

Je gaat minder horen. Soms merk je het ineens, soms gaat het geleidelijk, maar opeens merk je dat je minder goed hoort. Uiteraard denk je eerst dat het vanzelf over gaat, maar helaas…Dat gebeurt niet. Je zal stappen moeten ondernemen.

De eerste stap bij gehoorverlies
Hier hoef je gelukkig de deur niet voor uit. De eerste stap kan bestaan uit het afnemen van een hoortest bij jezelf. Dit klinkt simpel en dat is het ook. Wanneer je je computer de zoekopdracht geeft om een hoortest op te zoeken, zul je er verschillende tegenkomen. Ondanks de kleine verschillen, is het doel van iedere test hetzelfde: Hoe goed hoor je in verschillende situaties. Nadat aan het begin van de test is uitgelegd hoe je de instellingen van je computer moet zetten, krijg je een aantal vragen te beantwoorden aan de hand van een geluidsfragment dat voorzien is van achtergrondgeluiden.
De test omvat slechts een vijf- of zestal tekstjes met vragen. Daarna stuur je de test met je persoonsgegevens op en de uitslag van je hoortest zal niet lang op zich laten wachten.

De tweede stap:
Als je geluk hebt, is de uitslag van de test voldoende en hoef je verder geen actie te ondernemen. Als je pech hebt, zul je een vervolgstap moeten zetten. Het slimste is om eerst naar de huisarts te gaan om te laten uitsluiten dat je gehoorverlies komt door een oorontsteking of teveel aan oorsmeer. De huisarts is de aangewezen persoon om dit te controleren. Als dit het geval is, is het door de huisarts te verhelpen. Zo niet, dan kun je verder naar stap drie.

De derde stap:
Hier wordt een bezoek aan de audicien mee bedoeld. Een gediplomeerde audicien zal, na het uitvoeren van weer wat testen, je deskundig kunnen adviseren over het wel of niet aanschaffen van een hoorapparaat en de vormen van vergoeding door je ziektekostenverzekering hiervan.

Voor de vierde stap klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...