eenzaamheid-oma
Zorg

Voorkom dat je oma eenzaam wordt

Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Ouderen kunnen fysiek minder, waardoor ze vaak niet in staat zijn om erop uit te gaan. Toch is het belangrijk dat familie er is, zodat je deze eenzaamheid kunt verminderen. Jouw oma heeft altijd voor jou en je familie gezorgd, dus waarom zou je dat nu niet voor haar doen? Wij geven je tips hoe jouw oma zich minder eenzaam zal voelen. 

Ga structureel langs

Plan 2 of 3 momenten in de week in wanneer je langs gaat. Hierdoor heb je een stok achter de deur om erheen te gaan en wordt het onderdeel van je ritme. Ook weet je oma precies wanneer je langskomt, waardoor ze kan uitkijken naar dat moment. Maar naast de structurele momenten kun je haar ook eens verrassen op momenten dat je extra komt. Het maakt een ouder vaak niet eens uit wat het gespreksonderwerp is, dus ook als je denkt dat je het nergens over kan hebben is de aanwezigheid al heel fijn. 

Overleg met de familie

Overleg ook vooral met familie over de momenten dat jullie gaan, zodat ze zoveel mogelijk momenten met iemand is. Maar zorg ook dat je haar verjaardag en andere feestdagen niet vergeet. Hierbij kun je met familie afstemmen om haar ergens mee naartoe te nemen of iets leuks met de hele familie te doen. 

Zorg voor maximale zelfstandigheid

Ouderen vinden de stap naar een verzorgingshuis of bejaardenhuis enorm groot. De meeste willen zo lang mogelijk thuis wonen en zelfstandig hun ding kunnen doen. Neem dit ook vooral voor lief, je wil namelijk dat je oma zo lang mogelijk zelf kan bepalen wat ze wil doen en vooral waar ze zich fijn voelt. Je kunt speciale producten aanschaffen die ervoor zorgen dat jouw oma langer thuis kan wonen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *