EHBO cursus
Zorg

Volg een EHBO-cursus en maak de wereld weer ietsje veiliger

‘Had ik nu maar enig idee hoe ik kan helpen!’, is misschien wel wat je dacht, als je ooit hebt meegemaakt dat iemand om je heen flauwviel of, erger nog, een hartaanval kreeg. Hopelijk wist in ieder geval iemand in de nabijheid van het slachtoffer wat te doen en liep het allemaal met een sisser af. Voor veel mensen vormt een dergelijke situatie de trigger om een EHBO cursus te gaan volgen. Met de kennis die je bij zo’n cursus opdoet weet je immers voortaan bij veel situaties precies wat je moet doen. Zo maak je in principe de wereld veiliger, of in ieder geval het stukje van de wereld waar jij je begeeft.

Welke dingen leer je bij een EHBO-cursus?

Eerste hulp bij ongevallen, dat is waar de letters EHBO voor staan, en dat is dus ook wat je leert verlenen. Er zijn natuurlijk wel heel veel soorten ongevallen. Bij elk ongeval word je niettemin geacht je aan vijf basispunten te houden. Het belangrijkste is dat je snel vaststelt wat er mogelijk is gebeurd en op welke manier het slachtoffer gewond is. Een slachtoffer geruststellen en beschutten is ook iets dat je leert op een cursus. Bloedingen stoppen en verbanden aanleggen kun je na het volgen van een cursus ook. Verder wordt op de EHBO-cursus geleerd hoe je omgaat bij specifiek letsel dat ontstaat door blootstelling aan hevige warmte of kou. Ook elektriciteitsongevallen, brandwonden, vergiftigingen, ademhalingsstoornissen, oogletsel en kneuzingen komen aan de orde. En natuurlijk leer je ook hoe je het best iemand kan reanimeren; misschien wel het belangrijkste aspect van de cursus.

EHBO cursus

EHBO-cursus; geschikt voor iedereen met verantwoordelijkheidsgevoel

Elk individu dat de EHBO-cursus wil volgen, mag deze ook volgen. Je hoeft hier dus geen diploma’s of certificaten voor te hebben en ook hoef je geen bepaalde vooropleiding te hebben genoten. Wat veel mensen die zich aanmelden voor deze cursus wél meebrengen is een stukje verantwoordelijkheidsgevoel, dat al dan niet is aangewakkerd bij een situatie als beschreven in het begin van dit artikel. Bovendien zie je vaak dat directeuren of leidinggevenden van bedrijven vaak een deel van hun personeel naar deze cursus sturen. Dit kan zijn omdat het verplicht is in het werkveld waar dit bedrijf zich begeeft, maar ook kan het een uiting zijn van een goed werkgeverschap, waarbij de gedachte geldt dat veiligheid de hoogste prioriteit is.

Dit vind je misschien ook leuk...