Uitvaart
Zorg

Uitvaartverzekeringen

Misschien heb je jezelf al weleens in begrafenisverzekering afsluiten verdiept, en ontdekt dat polissen moeilijk te lezen zijn. In dit artikel een eenvoudige omschrijving van de soorten uitvaartverzekeringen zodat jij makkelijker de goede keuze kan maken bij een begrafenisverzekering afsluiten.

Wat kost een begrafenis?

Vandaag kost een eenvoudige begrafenis of crematie ongeveer 9000,= euro. Een rekening waar je de nabestaanden niet mee op wil schepen. Het is mogelijk om ervoor te sparen, maar niemand weet wanneer hij of zij komt te overlijden, er is een kans dat je sterft en met sparen nog maar op de helft bent. Daarom is het slim om een verzekering af te sluiten. Dit moet wel een uitvaartverzekering zijn, en geen overlijdensrisicoverzekering, want dat is wat anders. Overlijdensrisico lost bijvoorbeeld in één keer de hypotheek af, maar gaat de kosten van een uitvaart niet betalen.

Uitvaart

Soorten polissen uitvaartverzekering

De soorten polissen zijn onder te verdelen in drie categorieën. Het eenvoudigste voor de nabestaanden is natura. De verzekeringsmaatschappij heeft afspraken met begrafenisondernemers, kom je te overlijden dan regelt een begrafenisondernemer de hele uitvaart. De nabestaanden hoeven dan alleen de enveloppen te schrijven voor de rouwbrieven en wat andere kleine werkzaamheden, en voor de rest niets. De rekening van de begrafenis of crematie gaat van de begrafenisondernemer rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij. Het tegenovergestelde kan ook. De verzekeringsmaatschappij keert een bedrag uit. Van dat geld moeten de nabestaanden de uitvaart organiseren. Dat is veel geregel voor de nabestaanden. De derde in de verschillende polissen is de tussenweg. Gelijk bij natura schakelt de verzekeringsmaatschappij een begrafenisondernemer in, maar daarnaast komt ook een bedragje vrij om de uitvaart een persoonlijke tint te geven. Het is aan jou wat het beste past. Hoe zijn je nabestaanden? Zijn het creatieve regelneven, of zijn het meer mensen die behoefte hebben aan rust als je komt te overlijden?

Vraag advies voordat je een polis afsluit

Nu je antwoorden hebt op de veelvoorkomende vragen; wat kost een begrafenis en welke soorten polissen zijn er, moet een uitvaartverzekering afsluiten makkelijker zijn. Desalniettemin blijven polissen en de polisvoorwaarden moeilijk te lezen. De informatie in deze tekst is dan ook meer een hulpmiddel om met een tussenpersoon of adviseur te praten, want het blijft ingewikkeld. Toch moet het lukken om de juiste polis af te sluiten passend bij jouw situatie. Er ontstaat dan een keuze uit verschillende verzekeringsmaatschappijen en de premies zijn dan eenvoudig te vergelijken. Premies vergelijken gaat online, en over het algemeen is dat goed overzichtelijk. Vaak hoef je slechts enkele gegevens in te voeren, zoals je leeftijd, en je ziet zo wat de maandpremie is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *