basisverzekeringen vergelijken
Geen categorie

Is het dragen van een mondkapje zinvol?

Sinds december 2020 is het dragen van een mondkapje op bepaalde plaatsen en in bepaalde gebieden verplicht gesteld door de overheid. Je kunt veel mondkapjes kopen maar welke mondkapjes zijn geschikt om op deze plaatsen te dragen? En, is het dragen van die mondkapjes dan ook zinvol? De mondkapjes die de overheid verplicht te dragen in en op deze openbare plaatsen, zijn civiele mondkapjes. Dat betekent dat er geen keurmerk op deze mondkapjes aanwezig hoeft te zijn omdat dit wettelijk niet verplicht is. Je kunt civiele mondkapjes ook zelf maken. Met een civiel mondkapje bescherm je de personen om je heen want wanneer je een civiel mondkapje draagt verspreid je geen virusdeeltjes. Mensen kunnen jou wel besmetten wanneer zij geen mondkapje dragen.

Waarom een civiel mondkapje en geen medisch mondkapje?

Toen de coronacrisis uitbrak waren er in de hele wereld te weinig medische mondkapjes op voorraad. Toen de regering overging tot de maatregelen over het dragen van mondkapjes hebben ze aangegeven dat medische mondkapjes of mondmaskers zijn voorbehouden aan mensen die werken in de medische sector. Nu zijn er meer dan genoeg medische mondkapjes of mondmaskers verkrijgbaar. Je kunt dan ook overal medische mondkapjes kopen. Wanneer je mondkapjes koopt op internet zie je gelijk wat wel en wat geen medische mondkapjes zijn. Medische mondkapjes heb je in 3 gradaties; FFP1, FFP2 en FFP3. Hoe hoger het cijfer, hoe beter je beschermd bent.

Mondkapjes zorgen voor een zwerfafval probleem

Iedereen heeft momenteel één of meerdere mondkapjes bij zich. Steeds vaker verliezen mensen een mondkapje. Dat komt het op straat, of erger nog, in de natuur terecht. Er wordt nu al  van een mondkapjes zwerfafval probleem gesproken. Veel mensen stappen gelukkig steeds vaker over naar een wasbare variant. Volgens het RIVM is het verstandig om een wasbaar mondkapje na elk gebruik te wassen op 60 graden. Je kunt een mondkapje ook op de hand wassen. Laat het dan enige tijd in heet water weken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *