Geen categorie

Belangrijke vragen die gesteld worden omtrent VOG aanvragen

Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan met vertrouwelijke informatie of kwetsbare mensen, kan de werkgever om een ​​verklaring van goed gedrag vragen. Voor sommige banen leraar of taxichauffeur bijvoorbeeld, is een vaarbevoegdheidsbewijs wettelijk verplicht. Je kunt alleen voor jezelf een test aanvragen. De minister van Justitie besluit al dan niet het certificaat af te geven of niet. Hij zal een goedkeuring afgeven als uit onderzoek is gebleken dat de aanvrager geen strafblad heeft dat relevant is voor de functie waarvoor het certificaat is aangevraagd. Bijvoorbeeld een taxichauffeur die meerdere keren is veroordeeld voor rijden onder invloed, of een accountant die is veroordeeld voor fraude, krijgt waarschijnlijk geen certificaat. Het is duidelijk dat een accountant die is veroordeeld voor rijden onder invloed wel kan worden voorzien van een certificaat. In januari 2007 werden strengere regels gesteld aan de afgifte van verklaringen van goed gedrag aan mensen die werken met kwetsbare mensen en die zijn veroordeeld voor een zedendelict. Hier lees je belangrijke vragen die gesteld worden als het gaat om een vog aanvragen.

Wanneer is een verklaring van goed gedrag vereist?

Een verklaring van goed gedrag kan in een aantal situaties vereist zijn, meestal in verband

Met werk. Maar je zal ook worden gevraagd om een vog aanvraag te doen als je lid wilt worden van een geweerclub, als voorbeeld.

Kan iemand anders namens mij een verklaring van goed gedrag aanvragen?

Een andere persoon kan vog aanvragen namens jou indienen als je hem daarvoor toestemming geeft. De gemachtigde vraagt ​​zich vervolgens aan bij de afdeling Bevolkingsaangelegenheden van de gemeente waar je staat ingeschreven in de GBA of als in het buitenland woont – bij de gemeente waar je je voor het vertrek hebt geregistreerd. Als de gemeente jouw gegevens niet meer heeft, moeten de vog aanvragen rechtstreeks bij COVOG worden ingediend.

Wanneer wordt een verklaring van goed gedrag afgegeven en wanneer niet? Als uit het onderzoek blijkt dat je geen strafblad heeft, wordt de akte wel uitgegeven. Als je dat doet, beslissen de autoriteiten of de strafbare feiten in kwestie voor je of het relevant is. Overtredingen die moeilijkheden zouden opleveren voor iemand die een baan als leraar wil kan bijvoorbeeld niet relevant zijn voor een accountant. De screeningprofielen en beoordelingen zijn vastgelegd in beleidsregels. Aanvragers kunnen hun vooruitzichten op het behalen van een certificaat inschatten in vooraf door de screeningprofielen te raadplegen, evenals werkgevers om na te gaan wat eisen die zij aan aanvragers kunnen stellen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *